Nederlands Engels Duits

diabetische voet

Mensen met diabetes hebben sneller kans op het krijgen van voetcomplicaties. Dit kunnen neurologische complicaties zijn, zoals het uitvallen van het oppervlakkige en/of diepe gevoel in de voeten. Tevens kunnen de bloedvaten worden aangetast. Als bij mensen het gevoel ontbreekt, dan zullen ze pijn niet voelen waardoor wondjes ongemerkt kunnen blijven. Dit kan bij mensen met diabetes mellitus tot ernstige complicaties leiden.

De medisch pedicure kan door middel van testen beoordelen of er sprake is van een vergroot risico. In sommige gevallen zal besloten worden om de cliŽnt eerst door te sturen naar de huisarts of de podotherapeut, alvorens tot behandeling over te gaan. De voeten van deze mensen zijn vaak extra kwetsbaar en hierdoor is een speciale behandeling geboden omdat:

- de bloedsomloop in de benen en de voeten kan verminderen,
- het gevoel in de voeten kan verminderen of zelfs uitvallen,
- de voeten van stand kunnen veranderen.

Wanneer men eelt, likdoorns en kloven, blaren, wondjes of verkleuringen heeft moet een diabetes cliŽnt naar de medisch pedicure gaan. Deze klachten mag men zelf niet behandelen. Wanneer er geen voetklachten zijn, dan is het ook raadzaam om enkele malen per jaar naar de medisch pedicure te gaan. Het voorkomen van voetklachten is namelijk een van de belangrijkste taken van een medisch pedicure. 

Bij Massage-Rituals & Pedicure zijn behandelingen mogelijk voor alle risicovoeten waaronder voor diabetici. Wellicht wordt deze behandeling vergoed door de zorgketengroep of door uw zorgverzekeraar.

Wanneer u als diabetes patiŽnt in aanmerking wilt komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van uw zorgverzekering is het belangrijk dat u eerst naar uw huisarts gaat. De praktijkondersteuner van de huisarts bepaalt aan de hand van een zorgprofiel welke vergoeding u ontvangt. De vergoeding is namelijk afhankelijk van de verzekering en/of aanvullend pakket wat u bij de zorgverzekeraar heeft  afgesloten. U kunt dus altijd contact opnemen met uw zorgverzekeringsmaatschappij voor meer informatie.