Nederlands Engels Duits

Reumatische voet

Reuma is een verzamelnaam voor honderd verschillend aandoeningen aan het bewegingsapparaat die in de medische wetenschap bekend zijn. Zeventig procent van de mensen met reuma hebben last van voetklachten, zoals pijn, brandende voeten, stijfheid, vaak vergroeiing als gevolg van standsafwijkingen van handen en voeten. Iedere vorm van reuma heeft zijn eigen symptomen en klachten: de gewrichten, pezen, spieren en omliggend weefsel.

Het merendeel van alle reumapatiŽnten heeft problemen met haar voeten. Veel voorkomende voetklachten van mensen zijn pijn, brandende voeten en stijfheid. Dit zijn factoren die het lopen soms ernstig bemoeilijken. Dit komt onder andere door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten, afwijkingen aan de stand van de voet. De verzorging door de medisch pedicure van een reumatische voet bestaat veelal uit de volgende handelingen:

- nagels knippen en verzorgen en nagelafwijkingen behandelen,
- eelt verwijderen, drukplekken signaleren en verwijderen,
- informatie geven over huidverzorgingsmiddelen en over schoeisel,
- bij ernstige problemen door verwijzen naar huisarts of podotherapeut. 

Bij Massage-Rituals & Pedicure zijn behandelingen mogelijk voor alle risicovoeten, waaronder voor reumapatiŽnten. Wellicht wordt deze behandeling vergoed door de zorgketengroep of door uw zorgverzekeraar. Wanneer u als reumapatiŽnt in aanmerking wilt komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van uw zorgverzekering is het belangrijk dat u eerst naar uw huisarts gaat.

De praktijkondersteuner van de huisarts bepaald aan de hand van een zorgprofiel de classificatie, welke wordt gebruikt voor de vergoeding van de behandeling. De vergoeding is afhankelijk van de verzekering en/of aanvullend pakket wat u bij de zorgverzekeraar heeft afgesloten. U kunt dus altijd contact opnemen met uw zorgverzekeringsmaatschappij voor meer informatie.