Nederlands Engels Duits

Spastische voet

Spasmen zijn onwillekeurige spiersamentrekkingen. Ze treden op doordat de hersenen onvoldoende controle hebben op de aansturing van de spieren en het gevoel. Spasmen kunnen hinderlijk zijn omdat ze pijn kunnen doen of bewegingen kunnen blokkeren. Mogelijke verschijnselen zijn onder andere spierkramp, spierschokken, hevige pijn en bewegingsbeperking.

Spasmen worden veroorzaakt door beschadiging van hersencellen. De beschadiging kan plaatsvinden voor, tijden of na de bevalling. Een spastische verlamming is een verlamming en/of spasmen: ziekte van Huntington, ziekte van Parkinson, Multiple sclerose, aangeboren of erfelijk, verworven door een trauma of een Cerebrovasculair accident.

De gevolgen van spasticiteit variŽren van lichte spierstijfheid tot permanente spierverkorting, oncontroleerbare beweging en gestoorde mobiliteit. Spasticiteit kan pijnlijk zijn en het verhindert dus de normale bewegingen, zoals het aankleden, eten, wassen en lopen. Door verminderende mobiliteit van de voetgewrichten ontstaat extra druk en wrijving. Dit heeft weer extreme eeltvorming onder de voorvoet met likdoornvorming tot gevolg.

De behandeling van de spastische voet is erop gericht om het algemeen dagelijks leven te verbeteren. Behandeling van de gevolgen door mechanische stress ( druk en wrijving) kan door de medisch pedicure plaatsvinden. 

Bij Re-Balance pedicure & massage zijn behandelingen mogelijk voor spastische voeten. Wellicht wordt deze behandeling vergoed door de zorgketengroep of door uw zorgverzekeraar. Wanneer u als patiŽnt met een spastische voet in aanmerking wilt komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van uw zorgverzekering, dan is het belangrijk dat u eerst naar uw huisarts gaat.

De praktijkondersteuner van de huisarts bepaald aan de hand van een zorgprofiel de classificatie, welke wordt gebruikt voor de vergoeding van de behandeling. De vergoeding is afhankelijk van de verzekering en/of aanvullend pakket wat u bij de zorgverzekeraar heeft afgesloten. U kunt dus altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor aanvullende informatie.